Fedezd fel Boglárt!

Balatonbogláron nem csak a vízpart kínál feledhetetlen programot, hanem a város természeti környezete is lenyűgöző és túrára, sétára csábító. Kezdésnek összeállítottunk pár programot, a többit pedig mindenkinek a saját felfedező képességére bízzuk…

 • null

  Gyermekkel

  Mindenki élvezze!

Gyermekkel

Várdomb felfedező túra

Ha a strandok már mind megvoltak, és a Platán téri játszóteret is kipróbáltad, akkor itt az ideje egy igazi Boglárt felfedező kalandtúrának! Figyelem, ez a túra babakocsival nem járható!

Tudnivaló:

 • babakocsival nem javasolt
 • időseknek nem javasolt
 • családoknak 4 évesnél idősebb gyermekkel remek program
 • napsütésben és borús időben egyaránt kellemes…

A túra hossza: 1,5 km + az esetleges kitérők a Kalandparkba és a Gömbkilátóhoz

1. Startpont
2. Várdomb
3. Kalandpark
4. Erdei lépcső
5. Hétház utca
Tedd le az autódat a Dr. Török Sándor Egészségház parkolójában! Az épület nyugati oldalának hátsó sarkánál találni fogsz egy ösvényt, ami felvisz a Várdombra.
Kisebb „hegymászás” után felérsz a Várdombon lévő tisztásra, ahonnan a Gömbkilátó felé folytathatod a túrát. A Gömbkilátó belépődíjas, de ne hagyd ki akkor sem, ha már jártál ott!
A panoráma megtekintése után két útvonalon jutsz el a Kalandparkba: vagy le a lépcsőn, majd jobbra az úton, vagy a jegypénztár előtt áthaladva, tovább egyenesen, egy kalandos erdei ösvényen. Vigyázz, mert meredek!
Ha a Kalandpark még nem merítette le az akkut a gyerekben, akkor a folytatás az erdei lépcsőn le a Luther térre. A lépcsőt a bobpálya büféjéval szemben lévő parkoló nyugati oldalán találod. Indulj el bátran lefelé!
A Luther téren találod az Evangélikus templomot és egy kicsi játszóteret. Ha gondolod, akkor itt pihenhetsz egyet, majd egy szűk, macskaköves utcán, a Hétház utcán indulj el lefelé. Ha leértél, akkor kanyarodj el jobbra és a Suzuki szerviz, valamint a Várdomb támfala előtt elhaladva visszaérsz az autódhoz. Reméljük, hogy jól szórakoztál!
 • null

  Művészet

  képzőművészet kedvelőknek

Képzőművészet kedvelőknek

COOL-túra

Balatonbogláron van a Balaton déli oldalának egyik legizgalmasabb és legváltozatosabb kulturális élete. Ezt a túrát a képzőművészet kedvelőinek ajánljuk!

1. Vörösmarty tér
2. Luther tér – Acsády Kastély
3. Vörös kápolna
4. Kék kápolna
5. „Víztorony”
6. Bocskai utca
A Vörösmarty téren lévő parkolóban tedd le az autót és indulj el a piac melletti járdán fel a katolikus templom felé. A templom kertjében érdemes megnézni gr. Teleki Pál ülő szobrát, majd folytasd az utat a dombon felfelé.
Ha kifulladtál semmi baj, hiszen megérkeztél az első állomáshoz. A parkban áll a város egyik építészeti látványossága az evangélikus templom. Jobbra tőle egy kerítés kezdődik, ahol ha bemész, akkor az Acsády kastély udvarába kerülsz. A szemben lévő ajtó mögött van a Pince Galéria, ahol a nyári szezonban 2-3 hetente változó képzőművészeti kiállítások vannak. Érdemes megnézni!
A Pince Galériától az Árpád utcán tovább haladva a Varga Béla Kulturális Központ után jobbra megy fel a dombra a Kápolna utca. Itt egy nagyjából 100 méternyi meredek szakasz után érkezel a Vörös kápolnához, ami Balatonboglár egyik legismertebb jelképe. A hely már a 70-es években is neo avantgard művészeti kiállítóhely volt, és nyaranta most a képzőművészet egyik „temploma”. Fújd ki magad a fa alatt a padon és nézd meg a kiállítást!
A Vörös kápolnától a Kék kápolnához két útvonalon is mehetünk: lent a parkon keresztül, majd fel a lépcsőn, vagy a felső sétányon. Mindkettő kellemes… A Kék kápolna pedig szintén kiállító hely, ahol érdemes elidőzni egy kicsit.
A Kék kápolnától észak felé haladva először a város Árpád-kori első templomának alapjai mellett haladunk el, majd a fák alatt sírokra emlékeztető emlékpadok állnak, melyek Balatonboglár egykori neves szülötteinek állítanak emléket. A sétány végén egy spirálban macskaköves járdán lépdelve feljutunk az egykori víztoronyhoz, ami a domb legmagasabb pontja. Itt a padokon pihenve megcsodálhatjuk a panorámát.
Tovább haladva észak felé (a Balaton felé) egy izgalmas lépcsősoron jutunk le a meredek és kacskaringós útra, a Bocskai utcára, amin tovább haladva lefelé visszaérünk a Vörösmarty térre. A túra után érdemes egy fagyit megenni a Korzó mellett!
 • null

  Természet -kedvelőknek

  Ha zöldbe vágyódsz

Természetkedvelőknek

Bugaszeg túra

Balatonboglár környéke számtalan természeti kincset is rejt, melyek felfedezése a nyár izgalmas programja lehet azoknak, aki nem restek a strandolás után, vagy helyett pár kilométert gyalogolni.

Tudnivaló:

 • Gyakorlott túrázóknak
 • Családoknak nagyobb gyerek esetén.
 • Idősebbeknek nem ajánlott (kivéve, ha van gyakorlat)
 • Szintkülönbség: kevés
 • Teljes táv: 5 kilométer
 • Nyári melegben sok víz és fehér sapka ajánlott!

A séta teljes hossza 5 kilométer.

1. Dutra Múzeum
2. Tégla Galéria
3. Bugaszegi tó
4. Jamai patak
5. Sirály utca
A balatonboglári Dutra Múzem egy színvonalas kiállítóhely a technikai kuriózumok kedvelőinek. A túra innen, azaz Harkály utcából indul, itt érdemes az autót leparkolni. Megjegyzés: A Dutra Múzeumtól a Bugaszegi Téglagalériához előre egyeztetett időpontokban Csepel teherautós túrák is indulnak. További info: http://www.dutramuzeum.hu
A Harkály utca végén induló földúton haladva átsétálunk az autópálya felett, majd mintegy 300 méter megtétele után balra kanyarodunk egy jól kijárt földútra. További 1,2 km séta után érjük el Balatonboglár egyik legkülönlegesebb látnivalóját, a Tégla Galériát.
A csodálatos horgászparadicsom, a Bugaszegi tó már a Tégla Galériából is látható. A tó északi töltésén végig sétálva megcsodálhatjuk annak természeti környezetét. Info: http://bugaszegito.hu/
A tóból kifolyó patak, azaz a Jamai patak nyugati (bal) partján haladva egy murvás úthoz, valamint egy hídhoz érünk. A hídon átkelve a patak keleti (jobb) partján folytatjuk sétánkat.
A városba visszatérve a Sirály utcánál a patakon átívelő hídon tudunk ismét átkelni, majd visszatérni a Harkály utcában parkoló autóhoz. A túra teljes útvonala nagyjából 5 kilométer és rengeteg látnivalót kínál.

Ha rendelkezel okostelefonnal és Google Térképek programmal, IDE kattintva (vagy az alábbi QR kódot beolvasva) használhatod idegenvezetőnek.

 • null

  A kor nem akadály

Idősebbek is bejárhatják

Balatonboglár számtalan könnyen bejárható, ugyanakkor sok látnivalót felsorakoztató sétaútvonalat kínál, melyek a nyári koraesték, vagy a szezon előtti-utáni pihenések tartalmas programjai lehetnek.

A séta teljes hossza 1,8 kilométer.

1. Vörösmarty tér
2. Kat. templom
3. Kék kápolna
4. Vörös kápolna
5. Szabadság utca
Balatonboglár főteréről, a Vörösmarty térről indulunk. A piac mellett elhaladva, majd pár elnyújtott lépcsőn felballagva érünk a katolikus templomhoz, melynek kertjében érdemes megtekinteni gr. Teleki Pál szobrát is.
A katolikus templomtól utunk kicsit meredekebbre vált, de alig 100 méter megtétele után már jöhet egy kis pihenő az evangélikus templom előtt Luther tér padján. Innen az Árpád utcán haladunk tovább, először az Acsády kastély, majd az általános iskola, végül a Varga Béla Kulturális Központ mellett, majd jobbra kanyarodunk a Kápolna utcába, ahol szintén egy 100 méteres meredekebb szakasz következik.
A kápolna utca végén áll Boglár egyik nevezetessége a Kék kápolna, ami a szezonban képzőművészeti térlatként működik és látogatható. a kápolna környezetében található a Szent Erzsébet emlékpark, melynek árnyékos sétaútvonalain több nézőpontból is megcsodálhatjuk a balatoni panorámát.
Ha az emlékparkban lévő Szent Erzsébet emlékhely melletti pár lépcsőn lemegyünk, akkor a Kék kápolna alatt a parkon keresztül érünk vissza a Vörös kápolnához, ami szintén kiállítóhely.
A Vörös kápolnától a Mathiász János Szakközépiskola és annak kollégiuma közötti árnyas lépcsősoron sétálunk le a Szabadság utcára. Leérve jobbra fordulunk, majd egy enyhe lejtőn lesétálunk az utca végére, ahol ismét a Vörösmarty térre érünk. A séta teljes hossza 1,8 kilométer.
 • null

  Bringásoknak

  Csábító útvonalak…

Kerékpár túrák

Balatonboglárt talán a legszebb útvonalon szeli át a Balatoni Bringakörút, ami egyre több átguruló vendéget is hoz a városnak. Azt viszont már kevesebben tudják, hogy nem csak kelet-nyugati irányban, hanem délre is vannak remek tekerési lehetőségek.

Kerékpár kölcsönző

Aki nem hozott a nyaraláshoz kerékpárt, annak sem kell lemondani a tekerésről! Balatonbogláron, a Tinódi u. 16. szám alatt lévő Frédó Tourist utazási irodában akár több napra is lehet jó minőségű kerékpárt bérelni.

További infó…

 • null

  Futóknak

  Változatos terepek hegyen, völgyön…

Futóknak

Balatonbogláron akármerre indulsz, biztosan szép helyeken futsz majd, csak ne felejts el közben a lépésekre is vigyázni!

De azért adunk pár ötletet…

 • null

  Séták

  Gyönyörű környezet, fantasztikus kilátással.

Séta útvonalak

Balatonbogláron számtalan olyan séta útvonal van, ami akár babakocsival, akár egy szépkorú ember számára könnyedén bejárható, mégis tartalmas kikapcsolódást jelent egy nyári estén, vagy egy hűvösebb napon.

Nézd meg!

Ismerkedj meg Balatonboglár látnivalóival, nevezetességeivel és csodáld meg a naplementét a Gömbkilátóból!

Próbáld ki!

Csússz egyet a bob pályán, csobbanj a Buborékfürdőben, mászd meg a Várdombot, használd a sportpályákat, kerekezz ki Bugaszegre, majd tölts el egy romantikus estét a kikötőben, vagy a Borudvarban!

Csináld meg!

Összeszedtük a legjobb túraútvonalakat! Gyalog, babakocsival, vagy kerékpárral… Válassz és csináld!

Kérdezd meg!

Ha még több információ kell programokról, lehetőségekről, vagy elveszettnek érzed magad az információk között, akkor hívd a Turisztikai Iroda munkatársait, akik segítenek neked!