A múlt:

Balatonboglár a Balaton déli oldalának az egyik legnagyobb történelmi múlttal rendelkező települése.

A vaskorból előkerült leletek, a Szőlőskislak határában futó római hadiút, mind azt bizonyítják, hogy évezredek óta lakott hely, ahol az emberek mindig is jól érezték magukat.

1211-ben, II. Endre királyunk oklevelében “villa-Boclar”-ként írták le először a város nevét, és abban az időben már kompátkelő is működött villa Boclar és villa Filip, azaz Révfülöp között.

Fedezd fel Boglárt!

Útvonal javaslataink:

Gyermekkel

Ha a strandok már mind megvoltak, és a Platán téri játszóteret is kipróbáltad, akkor itt az ideje egy igazi Boglárt felfedező kalandtúrának! Figyelem, ez a túra babakocsival nem járható!

1. Startpont
2. Várdomb
3. Kalandpark
4. Erdei lépcső
5. Hétház utca
Tedd le az autódat a Dr. Török Sándor Egészségház parkolójában! Az épület nyugati oldalának hátsó sarkánál találni fogsz egy ösvényt, ami felvisz a Várdombra.
Kisebb „hegymászás” után felérsz a Várdombon lévő tisztásra, ahonnan a Gömbkilátó felé folytathatod a túrát. A Gömbkilátó belépődíjas, de ne hagyd ki akkor sem, ha már jártál ott!
A panoráma megtekintése után két útvonalon jutsz el a Kalandparkba: vagy le a lépcsőn, majd jobbra az úton, vagy a jegypénztár előtt áthaladva, tovább egyenesen, egy kalandos erdei ösvényen. Vigyázz, mert meredek!
Ha a Kalandpark még nem merítette le az akkut a gyerekben, akkor a folytatás az erdei lépcsőn le a Luther térre. A lépcsőt a bobpálya büféjéval szemben lévő parkoló nyugati oldalán találod. Indulj el bátran lefelé!
A Luther téren találod az Evangélikus templomot és egy kicsi játszóteret. Ha gondolod, akkor itt pihenhetsz egyet, majd egy szűk, macskaköves utcán, a Hétház utcán indulj el lefelé. Ha leértél, akkor kanyarodj el jobbra és a Suzuki szerviz, valamint a Várdomb támfala előtt elhaladva visszaérsz az autódhoz. Reméljük, hogy jól szórakoztál!

Természetkedvelőknek

Balatonboglár környéke számtalan természeti kincset is rejt, melyek felfedezése a nyár izgalmas programja lehet azoknak, aki nem restek a strandolás után, vagy helyett pár kilométert gyalogolni.

1. Dutra Múzeum
2. Tégla Galéria
3. Bugaszegi tó
4. Jamai patak
5. Sirály utca
A balatonboglári Dutra Múzem egy színvonalas kiállítóhely a technikai kuriózumok kedvelőinek. A túra innen, azaz Harkály utcából indul, itt érdemes az autót leparkolni.
A Harkály utca végén induló földúton haladva átsétálunk az autópálya felett, majd mintegy 300 méter megtétele után balra kanyarodunk egy jól kijárt földútra. További 1,2 km séta után érjük el Balatonboglár egyik legkülönlegesebb látnivalóját, a Tégla Galériát.
A csodálatos horgászparadicsom, a Bugaszegi tó már a Tégla Galériából is látható. A tó északi töltésén végig sétálva megcsodálhatjuk annak természeti környezetét.
A tóból kifolyó patak, azaz a Jamai patak nyugati (bal) partján haladva egy murvás úthoz, valamint egy hídhoz érünk. A hídon átkelve a patak keleti (jobb) partján folytatjuk sétánkat.
A városba visszatérve a Sirály utcánál a patakon átívelő hídon tudunk ismét átkelni, majd visszatérni a Harkály utcában parkoló autóhoz. A túra teljes útvonala nagyjából 5 kilométer és rengeteg látnivalót kínál.

Idősebbek is bejárhatják

Balatonboglár számtalan könnyen bejárható, ugyanakkor sok látnivalót felsorakoztató sétaútvonalat kínál, melyek a nyári koraesték, vagy a szezon előtti-utáni pihenések tartalmas programjai lehetnek.

1. Vörösmarty tér
2. Kat. templom
3. Kék kápolna
4. Vörös kápolna
5. Szabadság utca
Balatonboglár főteréről, a Vörösmarty térről indulunk. A piac mellett elhaladva, majd pár elnyújtott lépcsőn felballagva érünk a katolikus templomhoz, melynek kertjében érdemes megtekinteni gr. Teleki Pál szobrát is.
A katolikus templomtól utunk kicsit meredekebbre vált, de alig 100 méter megtétele után már jöhet egy kis pihenő az evangélikus templom előtt Luther tér padján. Innen az Árpád utcán haladunk tovább, először az Acsády kastély, majd az általános iskola, végül a Varga Béla Kulturális Központ mellett, majd jobbra kanyarodunk a Kápolna utcába, ahol szintén egy 100 méteres meredekebb szakasz következik.
A kápolna utca végén áll Boglár egyik nevezetessége a Kék kápolna, ami a szezonban képzőművészeti térlatként működik és látogatható. a kápolna környezetében található a Szent Erzsébet emlékpark, melynek árnyékos sétaútvonalain több nézőpontból is megcsodálhatjuk a balatoni panorámát.
Ha az emlékparkban lévő Szent Erzsébet emlékhely melletti pár lépcsőn lemegyünk, akkor a Kék kápolna alatt a parkon keresztül érünk vissza a Vörös kápolnához, ami szintén kiállítóhely.
A Vörös kápolnától a Mathiász János Szakközépiskola és annak kollégiuma közötti árnyas lépcsősoron sétálunk le a Szabadság utcára. Leérve jobbra fordulunk, majd egy enyhe lejtőn lesétálunk az utca végére, ahol ismét a Vörösmarty térre érünk. A séta teljes hossza 1,8 kilométer.
Balatonboglárt felfedezheted a Mászka játékkal is! (A folytatáshoz kattints ide!)

Szerezz be az info pontokon egy Mászkalapot, használd a Wi-Fi-t és kered meg a városban a Mászka pontokat!

 

A részletes tudnivalót itt találod:
http://8630.hu/index.php/ertekpont.html

ertekpontlogo copy

Boglári látnivalók:

… ha esik, ha fúj … Balatonboglár

…avagy mit tegyünk ha nem jó az idő?

Balatonbogláron akkor sem kell kétségbe esni, ha esik az eső, hiszen számos fedett program is rendelkezésre áll! Ilyenkor érdemes felkeresni a fedett kiállító helyeket, ahol mindig valami izgalmas tárlattal várják az érdeklődőket. Gyermekkel érdemes a játszóházat, vagy a bugaszegi Tégla Galériát felkeresni, ahol Csere Jani bácsi építményének megtekintése mellett kellemes idő tölthető el a fedett teraszon is.

Aki ilyenkor is vízbe, vagy vízre vágyik, az elmehet az Urányi János Sportközpontban lévő uszodába, vagy tervezhet hosszabb hajókirándulást Tihanyba, vagy akár Keszthelyre is. Az edzeni vágyók ellátogathatnak a Császta Fittness&Wellness központba, ahol az izomfejlesztő eszközök mellett solarium és jacuzzi is várja a vendégeket.

Ha nincs éppen strandidő, borult az ég vagy fúj a szél, de nem esik az eső, akkor fel a fejjel, hiszen ez a legjobb pillanat egy remek kiránduláshoz! A gyermekesek akár egy egész napot eltölthetnek a Kalandparkban, ahol a bobpálya vagy a falmászás mellett egy színvonalas, ingyenes játszótér is van.

Remek program a bugaszegi Tégla Galéria, ahol kicsitől a nagyig mindenki jól érezheti magát, de számtalan más túra vagy séta útvonalat is kínálunk. A borongós időben is jó választás a hajózás, akár csak a szembe szomszéd, Révfülöp meglátogatása, az ottani kilátó megmászása is izgalmas kaland lehet.

Ez az idő kedvez a szabadtéri sportnak is, melyhez a Platán strandon homokos strandkézilabda pálya, gumipadlós kosárpálya és focipálya is rendelkezésre áll. Aki pedig csak az izmait fejlesztené, az gyúrhat egyet a getto gym-ben is…

Napsütésben sem biztos, hogy mindig strandolni vágyunk… Ha nincs túl nagy meleg, akkor mehet a túrázás, vagy akár kerékpárra pattanva a környék bejárása. Kora estétől biztosan vár egy kulturális program, vagy eltölthetsz egy hangulatos estét a Borudvarban kellemes zene mellett.

A boglári naplemente pedig csodálható a legszebb sétányokról, a Gömbkilátóból, vagy éppen egy hajóról is. A nyári esték zsongó helyszíne a Platán tér, ahol a zenepavilonban gyakorta van élő zene, vagy éppen egy táncos program.

Töltsd el életed legjobb nyarát Balatonbogláron!

Nézd meg!

Ismerkedj meg Balatonboglár látnivalóival, nevezetességeivel és csodáld meg a naplementét a Gömbkilátóból!

Próbáld ki!

Csússz egyet a bob pályán, csobbanj a Buborékfürdőben, mászd meg a Várdombot, használd a sportpályákat, kerekezz ki Bugaszegre, majd tölts el egy romantikus estét a kikötőben, vagy a Borudvarban!

Csináld meg!

Összeszedtük a legjobb túraútvonalakat! Gyalog, babakocsival, vagy kerékpárral… Válassz és csináld!

Kérdezd meg!

Ha még több információ kell programokról, lehetőségekről, vagy elveszettnek érzed magad az információk között, akkor hívd a Turisztikai Iroda munkatársait, akik segítenek neked!

Egy érdekesség Balatonboglárról (A folytatáshoz kattints ide!)

A balatonboglári kikötőben álló Balaton Csavargőzös Műemlékhajó a tó legöregebb hajója.

1872-ben épült az első csavargőzösként. 1973-ban került vízre és Balatonboglár-Révfülöp között közlekedett áruszállító és postahajóként.

Ma a belsejében hajózástörténeti kiállítás, a gyermekeknek pedig játszóház található.

Csobbanós kalandok
Balatonbogláron vannak a déli oldal legváltozatosabb strandjai…

Családi kalandok
…aki a gyermekét szereti, az Balatonboglárra viszi nyaralni.

COOLtúra
Kulturális és program kínálatunk vetekszik a legnagyobb balatoni városokéval is.

Vitorlás kalandok
Aki a vízben nem csak úszni szeretne, hanem inkább járna rajta…

Boglári képek

A régi és a mai Boglár…