Akadálymentesítési beállítások

Üdvözöljük Balatonboglár város honlapján!






Kedvezményezett neve: Balatonboglár Városi Önkormányzat
Projekt címe: Balatonboglár a Zöld Város
Projekt azonosító száma: TOP-2.1.2-16-SO1-2017-00005
Támogatás összege: 814 569 152 Ft
Támogatás mértéke: 100%
Tervezett befejezési dátum: 2021.12.31.

A PROJEKT BEMUTATÁSA:
Balatonboglár Város Önkormányzata Támogatási Szerződést kötött a Nemzetgazdasági Minisztérium Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával a Város rehabilitációs tevékenysége környezettudatos módon történő megvalósítása érdekében.

A beruházás teljes összege bruttó 736 503 564 Ft, melynek 100%-a vissza nem térítendő támogatási összeg.

Kultúrház és szabadtéri színpad felújítása

A helyi védettségű kultúrház épülete 1942-ben épült, azóta komolyabb felújítás nem történt. Az épület jó szerkezeti állapotú, de a gépészeti, elektromos rendszerek, belső kialakítása, nyílászárói elavultak. Az épület nem akadálymentesített, hiányoznak tároló helyiségek és kisebb foglalkoztató termek. A fény- és hangtechnika elavult. Az udvaron egy fedetlen szabadtéri színpad áll, gyepes, ülőhelyek nélküli nézőtérrel. A színpad műszaki állapota rossz, a terméskő hátfalát támpillérekkel kellett megerősíteni. A telek északi sarkában egy régi WC blokk épület áll romos állapotban, ez a szabadtéri színpadot szolgálta a 80-as évekig. A tervezett fejlesztés keretében sor kerül a kultúrház teljes felújítására a tartószerkezetek kivételével, a gépészeti rendszer, az elektromos hálózat, külső nyílászárók, burkolatok cseréjére, a vizesblokkok teljes felújítására és átszervezésére, valamint kialakításra kerül egy akadálymentes WC blokk, kialakításra kerül egy előtérrel összenyitható kisebb terem, növelve a raktározási lehetőségeket. Megvalósul a tetőtér kisebb beépítése egy foglalkoztató teremmel, melyhez új felvezető lépcső épül, megvalósul a színháztér teljes belsőépítészeti megújítása, hang- és fénytechnikai fejlesztése. A szabadtéri színpad szerkezete újjáépül és a színpadhoz további öltözők, vizes blokkok, raktárak kerülnek kialakításra.
Az új épületrész a színpad mögött helyezkedik el, fedett előtetővel összekötve a kultúrház épületével. A színpad fölé lefedés szükséges. A nézőtér gyepes felületű, kertes hangulatát megtartva az ülőhelyek mobil székes kialakításúak lesznek a többcélú használat miatt. A régi udvari WC épület raktár funkciót kap, ahol a színpadhoz szükséges kellékeket, székeket tárolják. A színpad melletti rézsűs, fás zöldterület szintén megújul, kiterjesztve a rendezvények környezetét a zöldfelületek irányába is. Az épület előkertjében meglévő murvás parkoló térburkolatot kap a vízelvezetés megoldásával. Megújításra kerülnek az előkertek zöldfelületei is.

Platán park felújítása, környezetrendezése

A területet a 70-es években töltötték fel a Balatonból és parkot alakítottak ki rajta, jelenleg a város egyik legnagyobb zöldfelülete értékes vízparti fekvéssel. A partközeli részek szabad strandként funkcionálnak, a keleti felét lassan belakja a Platán strand, de a nyugati és déli részek jelenleg eléggé kihasználatlanok a park elhanyagolt állapota miatt. A gödrös, murvás sétányok nem töltik be a funkciójukat, a gyepes felületek sok helyen kikopottak, a felületek egyenetlenek, a növényzet folyamatosan pusztul, pótlásuk nem történt meg. A nyári rendezvények az éves komolyabb karbantartás hiánya miatt erősen amortizálják a parkot. A hat hektáros park állapota nem méltó az értékes központi fekvéséhez, ezért mindenképp beavatkozásra szorul.
Az utóbbi évek fejlesztéseinek köszönhetően nő a strand látogatottsága, ami parkoló hiányt is okoz a területen, ezért nagy szükség lenne további parkolók kialakítására. A terület a mélyebb fekvése és talajszerkezete miatt hajlamos a belvizek kialakulására, ami nagyon sok problémát okoz a nyári rendezvények és a park fenntartás szempontjából. Ennek megoldása is alapvető feladat, a hosszú távú fenntarthatóság miatt. A tervezett felújítás keretében sor kerül a belvizek levezetésére, a területen dréncsövezés készül a Balatonba vezetve. Ehhez a mélyebb fekvésű területeken meg kell emelni töltéssel a terepszinteket is. A jelenlegi sétautak helyett egy nagy ellipszis alakú sétaút készül padokkal, térvilágítással. Ez alkalmas babakocsis vagy akár görkorcsolyás használatra is. A park kihasználását segíti egy gumiburkolatú futópálya, sportpálya is. A meglévő tornászlány szobor körül kisebb tér kerül kialakításra, leülő helyekkel, vízfelülettel, árnyékoló pergolával, virágágyásokkal. Megújul a teljes zöldfelület, megújul a gyepesítés, a helyi klimatikus viszonyokat jól tűrő fák kerülnek ültetésre, a helyi klimatikus viszonyokat jól tűrő fajokat kiválasztva, a parkban eddig tapasztaltakat alapul véve. A park széleskörű használatához szükséges a közelben a parkolás fejlesztése is, ezért a park közelében a Kikötő sétány útfelújítása mellett 50 fős parkoló készül.

Vörösmarty tér környezetrendezése

A város főterén, a Vörösmarty téren az utóbbi években több ütemben készültek felújítások. Elkészült a városi piac, a tér déli részének rendezése, majd a tér közepének felújítása, ahol új szökőkút, egyedi padrendszer és a „Család” c. szobor is elhelyezésre került. A tervezett felújítás során elkészül a meglévő, aszfaltos parkoló fásítása, a hősi emlékmű környezetének rendezése és a tér nyugati felén meglévő fás, ligetes terület környezetrendezése. A tér északi felén, a Dózsa Gy. u. mellett meglévő kis park is megújul.
A projektben tervezett soft tevékenységek: településképi arculati kézikönyv elkészítése, szakköri foglalkozások keretén belül helyi kézműves termékek előállítása, népszerűsítése.